Nirmala gasztro élete

Minden amit főzni tudok, azt te is tudod!

Könnyű répafasírt, pritaminos gombaragu, humusz

img-6854.jpg

Néha egyszerűen kívánom a kenyeret. Persze nincs itthon. Egy ideig sütögettem mindenfélét (bizonyára lesz is ilyen recept) de leszoktam róla. Na de ilyenkor tudom, hogy valamit mégis készítenem kell... és eszembe jutott hogy van egy kis zabdarám itthon. "Mit is lehetne gyorsan csinálni, amit a család is megeszik?" Nekünk ez most a reggeli volt....hát íme:

 

Répafasírt:

1 nagy vagy 2 kisebb darab répa apróra reszelve
2 tojás
2-3 női marék zabdara
ha úgy itéled hogy nagyon lágy adhatsz hozzá rizs vagy tönkölylisztet (max. 1 ek.)
1/2 deci mandulatej, vagy viz
1 kiskanál tahini (ez kihagyható)
ízlés szerint tökmag, őrőlt római kömény, só, tört vegyes bors

ghi és/vagy kókuszzsír a sütéshez (én vegyesen használtam)

A hozzávalókat keverd össze egy villával jó alaposan és tedd félre a konyhapulton egy kis időre hogy a zabdara kissé megdagadjon. (Addig el is lehet készíteni a humuszt.)

Majd forrósítsd fel a zsiradékot egy serpenyőben,  és süsd ki a pogácsa alakú fasírtokat.

 

img-6855.jpg

 

Ne gondolkozz túl sokat. Vegyél a közértben egy üveg csicseriborsót, hidd el, ha te főzöd órákig otthon, sem lesz jobb vagy finomabb tőle a humuszod. Viszont a tahinit feltétlenül te készítsd, persze csak ha van kávédarálód. Persze egy botturmixal is próbálkozhatsz....

 

Humusz:


1 kis üveg főtt csicseriborsó
3 ek szezámmag
kevés extra szűz olivaolaj
1 kis gerezd fokhagyma
1 késhegy kurkuma
1 késhegy őrőlt római kömény

A szezámmagot szárazon pirítsd meg, halvány barnára a serpenyőben, ha kész hagyd kicsit kihűlni. Majd tedd bele a kávédarálóba, és őrőld finomra. Kapard bele egy tálba, sózd meg, önts hozzá annyi olivát hogy kissé ellepje, keverd össze. Kész a házi tahinid.

A csicseriről öntsd le a levél egy csészébe, majd tedd bele a konyhai aprítógépedbe. Önsd hozzá a csicseri lének a felét és a kis gerezd fokhagymát. Kezd el krémesre aprítani. Ízlésed szerint adagold hozzá a tahinit, a fűszereket. A tahiniben lévő olajtól kezd el majd igazán habos krémes lenni a humuszod. Turmixold össze, és kész a humuszod.

 

 

Pritaminos gombaragu, retekcsírával:

4 hatalmas fej champion gomba
1 pritamin paprika
retekcsíra
kevés olivaolaj

Vágd össze a gombát és a parikát nagyobb darabokra, és kevés oliván nagy lángon pirítsd meg a zöldségeket. Ez kb. 3-4 perc. Hagyd kicsit lehűlni, hogy ne tűz forró legyen, csak forró és keverd hozzá a retekcsírát, sózd meg.

img-6857.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nirmala.blog.hu/api/trackback/id/tr4314391154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása